Din private jordemoder i Køge

GRAVID? FÅ SVAR PÅ DINE SPØRGSMÅL

Følg med når jeg svarer på alt (næsten) om graviditet og fødsel. 

Her på bloggen tager jeg de spørgsmål op, som går igen i mit mangeårige virke som jordemoder og de nye, som opstår i dagligdagen i min praksis. 
Min viden er baseret på min erfaring som jordemoder samt livserfaring som mor og som menneske. Jeg deler også viden fra aktuel forskning, undervisning og uddannelse.
Har du et generelt spørgsmål, du ønsker, at jeg tager op her på bloggen, skriv i formularen nederst. Har du et privat spørgsmål eller en bekymring relateret til din graviditet, kontakt dit fødested eller book en jordemoder konsultation 

RAMT AF KVALME I DIN GRAVIDITET?


Læs mine tips til, hvad du selv kan gøre for at få det bedre

  1. Få en sygemelding i en periode af din læge, så du har mulighed for hvile, det hjælper.
  2. Insister på at få behandling. Der findes god og sikker medicin på markedet.
  3. Tal med din arbejdsgiver. Måske kan der i en periode tages hensyn til dig.
  4. Antihistaminer har en kvalmestillende effekt. Tal med din læge om dette.
  5. Kiks, nødder og juice på natbordet, spises inden du står op.
  6. Akupunktur hjælper i nogen grad.
  7. Kaster du meget op, skal din væskebalance måles. Ubalance kan forværre din tilstand og et væskedrop med salt, sukker og væske kan hjælpe.
  8. Tag eventuelt et vitamintilskud B6.
  9. Tag eventuelt ingefær kapsler.


Prøv dig frem med hvilken behandling, som virker bedst

Graviditetskvalme er ofte hormonelt betinget, men også fertilitetsbehandling, ubalance i dit stofskifte og mavetarmsygdom kan disponere til kvalme. Kvalme og opkastninger forekommer oftest mellem 6. og 15. graviditetsuge. Nogen gange længere og i sjældne tilfælde varer det hele graviditeten.


Kærlig hilsen Lotte, Privat Jordemoder

Det kan være rigig slemt at være ramt af graviditetskvalme. For de fleste ophører kvalmen mellem 6. og 15. graviditetsuge.

Nogle gange kan akupunktur hjælpe mog kvalme. Du er velkommen til at booke  en tid hos mig, hvis du æønsker at se, om det virker for dig.

STOR BABY - KAN JEG FØDE SELV?


Det er ikke nødvendigvis størrelsen der afgør det

Hvad er en stor baby, og er det sværere at føde et stort barn?
For en dansk kvinde af normal statur, er et fint at føde en baby på 4 kilo, når baby er korrekt indstillet i bækkenet og roterer sig regelmæssigt ned gennem bækkenet under fødslen.

Det handler nemlig allermest om lige præcis det - hvordan baby roterer sig ned igennem bækkenet. Og at veerne arbejder i regelmæssige intervaller og at kroppen har energi til at komme igennme de mange timer en fødsel kan tage.

Det er ofte derfor at medicinsk igangsættelse giver længere fødsler. Baby får nemlig ikke tid til at indstille sig og rotere rigtigt ned i bækkenet, fordi man tager vandet for tidligt og derefter "maser" baby ned i bækkenet med et ve-stimulerende drop.

Det giver ofte lange smertefulde fødsler og af og til ender de i akut kejsersnit, fordi baby ikke kan komme rigtigt ned. Det sker også for babyer på 3 kilo.

I fagsprog er babyer der vejer over 4500g "for store". Men er mor lille af statur kan grænsen være lavere.


Kærlig hilsen Lotte, Privat Jordemoder

Ligger baby til at rotere sig ned i bækkenet, er du godt på vej. Ønsker du et skøn af din babys størrelse.

GRAVID IGEN EFTER SVÆR FØDSEL


Har du haft en dårlig fødselsoplevelse? Få den talt igennem

Jeg har igennem mit jordemoderliv, arbejdet meget med kvinder, som har haft dårlige fødselsoplevelser. Oplevelsen har det med at blive gemt væk, selvom den sidder godt fast i både krop og sjæl. Med en ny graviditet og tanker om den forestående fødsel, dukker det hele ofte frem igen, og ofte med stor kraft.

Det kan være sorg knyttet til f.eks. at have været adskilt fra dit barn efter fødslen, over at føle, at du ikke var til stede, ikke fik sagt ordentlig til eller fra eller at forløbet endte med akut kejsersnit, eller andet som ikke var forberedte på.

Tal om din fødsel og se din angst eller oplevelse i øjnene, inden du skal føde igen. Få oplevelsen bearbejdet, så du starter på et nyt kapitel, en ny fødsel og et til dejligt barn.


MINE RÅD TIL DIG SOM SKAL FØDE IGEN EFTER EN DÅRLIG FØDSELSOPLEVELSE

  1. Tal med din jordemoder under graviditeten. Hun kan hjælpe og støtte dig i de valg som kan være vigtige for dig og din partner at træffe.
  2. Lav eventuelt en ønskefødselsseddel, som du kan tage med dig til fødslen. Det kan give dig tryghed.
  3. Overvej om du har brug for andre rammer om din fødsel end hospitalet. Du kan både føde hjemme eller på privat fødeklinik. I Region Sjælland er det tilbud gratis.
  4. Overvej, om du har brug for et planlagt kejsersnit. Måske er det lige det, der skal til for en god fødsel. Det kan være svært at få godkendt, men stå fast, hvis det føles rigtigt. 
  5. Sæt ord på. Hvad skete? Hvad var værst? Og hvorfor var det så traumatisk? Fortæl din historie, græd og få sat ord på, hvad du frygter.
  6. Gå til fødselsforberedelse, gravidyoga, massage eller få naturlig fødselsmodning, så din krop er klar og måske kan undgå medicinsk igangsættelse.
  7. Husk, at dårlige erfaringer også er erfaringer som du har gjort dig, og som kan forberede dig på næste fødsel. Tænk på den ressource, der ligger i din erfaring.
  8. Overvej om du f.eks. ønsker ikke at få fødslen sat i gang, at du vil have bedre smertelindring, at du er bedre forberedt på, at det kan ende med et akut kejsersnit
  9. Skriv ned hvad der er vigtigt for dig, når du skal føde. Det hjælper både dig, din partner og den jordemoder du får under fødslen.
  10. Måske kan I aftale at din partner næste gang kan hjælpe dig med at være talerør. Næste gang er du mere erfaren, og du har fået hjælp til at holde kursen.


Jeg ønsker dig en rigtig god fødsel, du vil blive overrasket over, hvor fantastisk kroppen er anden gang den skal føde. Den er nemlig også en erfaring rigere.


Kærlig hilsen Lotte, Privat Jordemoder

Gik det slet ikke som du havde ønsket ved din seneste fødsel? Læs med mine 10 råd til en god fødsel næste gang. Du kan også booke en fødselssamtale med mig både pr. telefon eller i min klinik, så jeg kan hjælpe jer godt på vej.

BABY ER STILLE I MAVEN - ER DET NORMALT?


Mærker du mindre liv? Puf til maven eller drik et glas iskoldt vand

Første gang du mærker din baby i maven er noget helt særligt. Fra ca. uge 21 er det normalt, at du kan mærke din baby bevæge sig. Har du været gravid før, kan du måske mærke din baby tidligere, fordi livmoderen vokser hurtigere, og fordi du kender fornemmelsen af de første spæde bobler som bliver til bevægelser.

Ligger din moderkage foran din baby, virker den som støddæmper, og det kan vare lidt længere, før du mærker din baby. Fra uge 24 skal du mærke baby hver dag.

Det er den måde I kommunikerer, og den måde din baby fortæller dig, at den har det godt. Du mærker ikke barnet hele tiden, men fra du mærker regelmæssigt liv i maven, skal du mærke liv hver dag.


Hvis baby ligger stille

Hvis du i 2. eller 3. trimester mærker lidt mindre liv, som bekymrer dig, kan du prøve at puffe lidt til maven eller drikke et glas iskoldt vand. Vær også opmærksom på, om du har for meget i hovedet, som tager opmærksomheden fra at mærke din baby bevæge sig.

Hen imod slutningen af graviditeten er der mindre plads i livmoderen, baby er større og fostervandsmængden reduceres naturligt. Derfor er det normalt at mærke sit barn på en anderledes måde end tidligere.


Kontakt dit fødested

Hvis du mærker markant mindre liv, i slutningen af din graviditet - eller er i tvivl, om du mærker liv tæt på din termin, skal du henvende dig til dit fødested. Babyer som ikke har det godt, sparer på ressourcerne, og det gør de ved at ligge stille – og så er det oftest på tide at komme ud.


Kærlig hilsen Lotte, Privat Jordemoder

Din partner kan mærke barnets bevægelser fra ca. uge 23-25. Det er bedst hvis han/hun ligger sin hånd på din mave om aftenen inden sengetid, der er baby ofte mest aktiv. Fra uge 25 kan baby høre jeres stemmer, så der kan I godt begynde at øve jer på nogle hyggelige godnat sange, som barnet vil kunne genkende når det kommer ud.

Når du kommer til konsultation i klinikken, tjekker jeg blandt andet babys hjerterytme.

HAR MIN MAVE NORMAL STØRRELSE?


Får du bemærkninger om din mave og bliver du i tvivl om den er for stor eller lille- læs med

Hold da op din mave er kæmpestor, er du sikker på, der ikke er tvillinger? Din mave er da ALT for lille. Du skal nok ha lidt mere fløde i sovsen. 
Udtalelserne om gravide maver er ikke altid helt så heldige. Og når man som gravid så også har hormoner i kroppen og er naturligt sårbar, ja så gør det nogle gange bare virkelig ondt. 
Fakta er, at gravide maver er ligeså forskellige som.....

Træt af bemærkninger omkring din gravide mave - du er ikke alene. Læs hvad jeg mener, du kan gøre

Kærlig hilsen Lotte

BRUG FOR JORDEMODERHJÆLP ELLER RÅDGIVNING


Kontakt mig via mail, eller skriv i formularen.

 
 
 
 
 

Følg min hverdag i klinikken @privatjordemoder